Informatii despre componenti

Valoarea energetica

Valoarea energetică este exprimată în kJ şi kcal, calculată utilizând următorii factori:

17 kJ/g 4 kcal/g Proteine
37 kJ/g 9 kcal/g Lipide
17 kJ/g 4 kcal/g Glucide disponibile
8 kJ/g 2 kcal/g Fibre alimentare
29 kJ/g 7 kcal/g Alcool
13 kJ/g 3 kcal/g Acizi organici
10 kJ/g 2,4 kcal/g Polioli

Aceşti factori sunt prezentaţi în Regulamentul CE nr. 1169/2011, care prevede măsurile şi procedurile privitoare la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

 

Proteine

Valoarea conţinutului de proteină este calculată prin conversia azot-proteină, aplicând factorii specifici (Jones) fiecărui tip de produs agroalimentar, după cum urmează:

Factori de conversie pentru calculul conținutului de proteine

Aliment Factor Aliment Factor
Carne și pește 6,25 Orz și făină orz 5,83
Gelatină 5,55 Ovăz 5,83
Lapte și produse lactate 6,38 Porumb 6,25
Cazeină 6,40 Soia 5,71
Ouă 6,25 Migdale 5,18
Albumină 6,32 Arahide 5,46
Vitelină 6,12    
Grâu integral 5,83    
Tărâțe grâu 6,31    
Endosperm 5,70    
Orez și făină orez 5,95    
Secară și făină secară 5,83    

Conținutul de proteină este exprimat în g/100g parte comestibilă aliment.

 

Glucidele

În baza de date, glucidele sunt prezentate ca glucide disponibile și fibre alimentare totale. De asemenea, sunt prezentate valori ale zaharurilor, care conform Regulamentului 1169/2011, sunt definite ca sumă a mono și diglucidelor prezente în aliment. Acestea au fost determinate prin metoda chimică prevăzută în SR 91/2007.

Glucidele disponibile sunt calculate astfel:

Glucide disponibile (g/100g) = glucide totale (g/100g) − fibre alimentare totale (g/100g)
Glucidele totale (g/100g) = substanța uscată (g/100g) − [proteine (g/100g) + lipide (g/100g) + cenuşa totală (g/100g)]
Valoarea glucidelor este exprimată în g/100g parte comestibilă aliment.

 

Fibre alimentare totale

Fibrele alimentare sunt constituenți glucidici și reprezintă suma compușilor nedigestibili în tractul digestiv. Metodele de analiză aplicabile vizează metodele enzimatic-gravimetrice (metoda AOAC).

 

Lipide și acizi grași

Valorile prezentate pentru conţinutul total de lipide sunt exprimate în g/100g parte comestibilă, şi au fost determinate prin metoda Soxhlet.

Conţinutul total de acizi graşi este calculat în baza factorilor de conversie, după cum urmează:

Aliment Factor conversie
Grâu, orz, secară  
  Făină integrală 0,720
  Făină 0,670
  Tărâțe 0,820
Ovăz, integral 0,940
Lapte și produse lactate 0,945
Ouă 0,830
Uleiuri și grăsimi 0,956
Carne vită, miel 0,916
Carne porc 0,910
Pește 0,700

 

De asemenea, în tabelul următor, precizăm denumirea uzuală cât și cea sistematică a acizilor grași din alimente:

Acizi grași Denumire uzuală Denumire sistematică
Acizi grasi saturati    
C4:0 Acid butiric Acid butanoic
C6:0 Acid capronic Acid hexanoic
C8:0 Acid caprilic Acid octanoic
C10:0 Acid capric Acid decanoic
C12:0 Acid lauric Acid dodecanoic
C14:0 Acid miristic Acid tetradecanoic
C15:0   Acid pentadecanoic
C16:0 Acid palmitic Acid hexadecanoic
C17:0   Acid heptadecanoic
C18:0 Acid stearic Acid octadecanoic
C20:0 Acid arahidic Acid eicosanoic
C22:0 Acid behenic Acid dodosanoic
C24:0 Acid lignoceric Acid tetracosanoic
Acizi grași mononesaturați    
C14:1, n-5 Acid miristoleic Acid cis-9-tetradecenoic
C16:1, n-7 Acid palmitoleic Acid cis-9-hexadecenoic
C18:1, n-9 Acid oleic Acid cis-9-octadecenoic
  Acid elaidic Acid trans-9-octadecenoic
C18:1, n-7 Acid vaccenic Acid cis-11-octadecanoic
C20:1, n-11 Acid gadoleic Acid cis-9- eicosenoic
C22:1, n-9 Acid erucic Acid cis-13-docosenoic
C22:1, n-11 Acid cetoleic Acid cis-11-docosenoic
C24:1, n-9 Acid nervonic Acid cis-15-tetracoseinoic
Acizi grași polinesaturați    
C18:2, n-6 Acid linoleic Acid cis-9,12-octadocadienoic
C18:3, n-3 Acid α-linolenic Acid cis-9,12,15-octadecatrienoic
C18:3, n-6 Acid γ- linolenic Acid cis-6,9,12-octadecatrienoic
C18:4, n-3 Acid stearidonic Acid cis-6,9,12,15-octadecatetraenoic
C20:4, n-6 Acid arahidonic Acid cis-5,8,11,14-eicosatetraenoic
C20:5, n-3 Acid timnodonic, EPA Acid cis-5,8,11,14,17-eicosapentaenoic
C22:5, n-3   Acid cis-7,10,13,16,19-docosapentaenoic
C22:5, n-6 DPA Acid cis-4,7,10,13,16- docosapentaenoic
C22:6, n-3 DHA Acid 4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic

 

Vitaminele

Vitamina A

Valorile pentru vitamina A sunt date în compuşi activi ai vitaminei A, respectiv retinol şi β-caroten.

1 echivalent retinol = 1μg retinol
= 12 μg β-caroten
= 24 μg alţi carotenoizi ai provitaminei A
Efectul total al vitaminei A, exprimată ca echivalent retinol (RE), reprezintă suma conţinutului de retinol şi caroten, multiplicată printr-un factor de activitate care este o măsură ce completează faptul că, atât carotenii cât şi carotenoidele, sunt metabolizate în organismul uman ca retinol.
Factorul de conversie, din unităţi internaţionale de vitamina A în μg retinol este:
1 UI vitamina A = 0,3 μg retinol

Rezultatele sunt raportate în μg/100g parte comestibilă.

Vitamina E

Valorile pentru conținutul de vitamina E sunt date, mai nou, ca sumă de tocoferoli și tocotrienoli activi şi sunt exprimate ca echivalenți α-tocoferol = α-tocoferol + 0,4 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol+ 0,01 δ-tocoferol+ 0,3 α-tocotrienol + 0,05 α-tocotrienol + 0,01 γ-tocotrienol

Se mai utilizeaza: echivalenți α-tocoferol = α-tocoferol + 0,5 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol+ 0,3 α-tocotrienol sau, echivalenți α-tocoferol = α-tocoferol + 0,4 ß-tocoferol + 0,1 γ-tocoferol + 0,01 δ-tocoferol.

Datele prezentate în baza noastră de date nutriționale se referă la conținutul de α-tocoferol şi acesta este exprimat în mg/100g parte comestibilă.

Tiamina (vitamina B1)

Conținutul de tiamină este exprimat în mg/100g parte comestibilă.

Riboflavina (vitamina B2)

Conținutul de riboflavină este exprimat în mg/100g parte comestibilă.

Niacina

Valorile pentru niacină sunt exprimate actual prin:

  • Total echivalenți niacină (NIAEQ) = niacină (NIA) + 1/60 triptofan (TRP)
  • sau prin niacină, fiind exprimată în mg/100g parte comestibilă.

Piridoxina (vitamina B6)

Vitamina B6 se referă la piridoxina totală şi este exprimată în mg/100g parte comestibilă.

Biotina

Conținutul de biotină este exprimat în mg/100g parte comestibilă.

Folații

Folații din aliment se referă la folații naturali din aliment şi sunt exprimaţi în μg/100g parte comestibilă.

 

Cenușa totală

Valorile pentru cenușa totală sunt prezentate în diferite sisteme de bază de date și sunt importante pentru calculul glucidelor totale prin diferență și pentru verificarea conținutului de minerale.

 

Constituenți anorganici individuali

În această categorie sunt incluși o parte dintre constituenții esențiali pentru nutriție: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu și Se. Valorile sunt exprimate în mg/100g parte comestibilă, cu excepția Se, exprimat în μg/100g parte comestibilă.

 

Lista componentelor nutriționale

Identificare EuroFIR Denumire component Unitate de exprimare
ENERC Valoare energetică kJ
ENERC Valoare energetică kcal
CHO Glucide disponibile g
SUGAR Zaharuri totale g
FIBT Fibre alimentare totale g
FAT Lipide totale g
FASAT Acizi graşi saturaţi g
FAMS Acizi graşi mononesaturaţi g
FAPU Acizi graşi polinesaturaţi g
FACN3 Acizi graşi n-3 g
FACN6 Acizi graşi n-6 g
PROT Proteine totale g
WATER Apă g
VITA Vitamina A RE
CARTB Beta-caroten μg
RETOL Retinol μg
RIBF Vitamina B2 mg
THIA Vitamina B1 mg
VITB12 Vitamina B12 μg
PYRXN Vitamina B6 mg
VITC Vitamina C mg
VITD Vitamina D μg
VITE Vitamina E ATE
TOCPHA Alfa-tocoferol mg
NIA Niacina mg
FOL Folaţi μg
CA Calciu mg
K Potasiu mg
MG Magneziu mg
NA Sodiu mg
P Fosfor mg
FE Fier mg
ZN Zinc mg
SE Seleniu μg
CU Cupru mg